Kebnekaise 2104m

Som Fjälledare inom STF Svenska Turistföreningen, har jag fått möjlighet att bestiga Sveriges högsta punkt, Kebnekaise, ett antal gånger.

Start kl 8 från Kebnekaise Fjällstation med ryggsäcken fylld med klättersele, hjälm, stegjärn, mössa, vantar, xtra tröja, regnkläder och en matsäck för dagen.

Efter tre kraftiga etapper är vi framme vid glaciären där vi fikar.

Efter en timmes vandring över glaciären ihopkopplade i replag är det dags för bergsväggen, på med hjälm och handskar.

Klättring i en och en halv timme, lugnt och säkert med klättersele säkrad i wire som löper utmed berget hela vägen upp till toppstugan.

Nu är det ca en halvtimme kvar till toppen.

En snötrappa leder upp till sita metrarna och sen är vi uppe. På 2104 m höjd ser man en bra bit av Sverige, om det är klart väder, och det har det varit alla gånger jag varit uppe.

Därefter samma väg tillbaks men nu klättring nedför bergsväggen.

Har man tur så åker man ett par kilometer på rumpan nedför sista glaciären.

Kl 17-18 är vi tillbaks igen på Kebnekaise Fjällstation där dusch och bastusnacket väntar efter en härlig upplevelse.

Har vandrat följande etapper av Kungsleden
Abisko - Kebnekaise
Saltolukta - Kebnekaise
Kvikkjokk - Saltoloukta

Kolla in www.svenskaturistforeningen.se På sydtoppen 2104m, med nordtoppen bakom mig.
TEIDE 3718m, Spaniens högsta berg, Teneriffa

TEIDE 3718m

2001, 2013

Teide är Spaniens högsta berg, världens tredje högsta vulkan och världens 13:e farligaste vulkan. Berget finns på Teneriffa

Lämpligast hyr man en bil och kör genom molnen till linbanestationen på 2356m. Kostar 25Euro.

Om det inte blåser för mycket så tar linbanan dig upp till 3550m. Här går man lite uppför och det känns i bröstet att syret inte är tillräckligt på denna höjd.

Vill man ta sig upp till toppen på 3718m krävs ett tillstånd som man fixar på nätet.
www.reservasparquesnacionales.es
Dom släpper endast upp 200 per dag till toppen så var ute i god tid om du vill ända upp.

God tur!KILIMANJARO 5895m

Har efter 10 år som guide och Fjälledare för Svenska Turistföreningen runt Kungsleden och Kebnekaise alltid avslutat med -Vi ses på Kilimanjaro.
Med yrke och intressee för kropp, träning och äventyr så vill man testa lite utmaningar.

Två saker jag var orolig över, magsjuka så att man blir av med näring och inte orkar samt klarar jag mig ifrån höjdsjukan? Jag klarade båda!

Fredagen den 6 feb 2015 gick planet från Göteborg till Arlanda och nattflyg till Tanzania med mellanlandning i Addis Abbaba, Etiopien .

Lördag efter lunch tog jag in på Springland Hotel i Moshi. Möte på eftermiddagen med våra lokala guider Victor och Ringo. Övriga deltagare i gruppen var två norska kvinnor och tre irländska killar.

På söndagen till starten Machame Gate 1500m, där vi skrev in oss med passnr och våra bärare packade alla våra saker. Det går ca 2 bärare till varje deltagare.
Kl 13 startade vandringen och första etappen uppför i regnskogen ,med 30 gr värme var svettig till Machame Camp 3000m. Här stod tältet uppsatta och bagen med mina saker fanns i tältet. Varmt vatten att tvätta sig med och sen in i mässtältet för mat.
Varje kväll mäter man pulsen och syret i blodet för att se tendenser till höghöjdssjuka.
Vandring 18km, 6tim, Puls 66 slag/min, Syre 95%

Måndagen kände några av höjden gm dålig aptit, huvudvärk, dålig mage. En av deltagarna blev under dagens vandring i hedlandskapet mot Shira Camp 3840m sämre och sämre med utslagen balans (altitude sickness) så han fick avbryta och söka sig nedåt.
Vandring 9km, 5tim, Puls 76 Syre 87%

Tisdagen från 3840m genom högsta växtzonen till berglandskap och förbi Lava Tower 4630m. Kände nu lite av syreminskningen (45% mindre syre)men vår övernattning är Barranco Camp -500m till 3950m vilket är bra för acklimatiseringen.
Vandring 15km, 7tim, Puls 67 Syre 87%

Onsdagen är min extra dag för just acklimatiseringen på 4000m höjd. En halvdags vandring till Karanga Valley 4200m.
Vandring 6km, 4tim, Puls 72 Syre 85%

Torsdagen inleddes med den enda "klättringen" på en bergvägg för att sen gå ner på andra sidan och upp igen till Base Campen Barafu 4550m.
Vandring 6km, 4tim, Puls 74 Syre 90%
I.o.m denna extra dag så kom vi fram till Base Camp vid lunch och hade hela eftermiddagen på oss att vila och att förbereda toppbestigningen. Vi vilade efter middagen till kl 22.30 då vi fick kaffe o kex. På med vinterkläderna och dunjackan, det är ca -5gr ute och kallare skulle det bli kl 03-05 innan solen går upp.

Kl 23.30 började vi vandringen mot toppen, sakta sakta (pole,pole på swahili).

Det blev kallare o kallare, törstig och hungrig gick man till skenet av stjärnorna, månen och pannlaporna. Vid sextiden ville man bara att solen skulle titta fram i horizonten vilket den gjorde.

Först nu började jag känna av den tunna luften, alla runt omkring mig flåsade för varenda steg. Även jag kände nu att andningen ökade. Strax innan första märket Stella Point 5730m var det tungt, riktigt tungt.
En knallröd soluppgång och glädjen sprider sig, vi är uppe, äntligen efter 6 timmars vandring.
Nu ska vi bara 200 m till i lätt lutning till Uhuru Peak, toppen av Afrikas högsta berg Kilimanjaro 5895m.
På toppen i 45 min med foto o glädje.

Vägen ner mötte vi många grupper som ff höll på att ta sig upp. Några riktigt dåliga och utan balans, stöttade av guiderna.

Ned i 2tim igen till Base Camp. Vila i tältet i 2tim och jag var riktigt trött
Efter lunch packa ihop att vandra ned till Mweka Camp 3100m. Nu var vi trötta och denna natten sov vi i 12 tim. Rikigt god sömn, vi har ju varit vakna i nästan 36 tim.
Vandring 7km upp,23km ner, 7tim upp,7tim ner
Puls 71 Syre 95% ( = +10% igen fr 5895-3100m)

Efter frukost i Mweka Camp 3100m, 3timmars vandring genon regnskogen där aporna hoppar i lianerna, till slutstation Mweka Gate 1980m, där vi fick skriva in oss i böckerna att vi kommit fram. Bussen tog oss tillbaka till Springland Hotel i Moshi igen för en efterlängtad dusch.

Diplomutdelning, dopp i poolen, middag samt en god massage avslutade dagen.

Jag avslutade äventyret med 2 dagars safari i Tarangeri och Lake Manyara Nationalparker. Här fick man se dom fem stora i sin riktiga miljö.
Stora elefant, giraff och buffelflockar. Fantastiskt intressant att komma ut på landsbygden och se livet för Tanzanias invånare och masaierna.


Mount Sinai 2285m

Under semestern nov 2010 i Sharm el Sheik, steg vi på bussen kl 22 för att åka i 4 tim till St Catarina klostret på 1500 m mitt i Sinai öknen.

Vi skall tillsammans med ett antal hundra till bestiga berget där Moses fick sina stentavlor med de tio budorden.
Antingen tar man de 4000 trappstegen eller kamelstigen.Eller rider en kamel för 80 pund.

Från 1500 m höjd startar den 3 tim långa vandringen kl 03.00 mitt i natten med en
ficklampa, grejen med detta är att uppleva soluppgången över sinaiöknen kl 06.00.

Har man sett Indiana Jones så upplever man samma saker. Sittande beduiner med en kamel i jämte sig och muttrar -camel, -camel, -do you want a camel, stenhus byggda av beduinerna som man kan gå in och vila benen samt få en kopp te eller kaffe.

Väl uppe har man 700 stentrappsteg kvar till toppen där ett fint stenkapell är byggt. (Himla tur att det fanns en provisorisk bambutoa här också.)

Efter soluppgång såg man äntligen allt i dagsljus och en vandring ner igen.

En häftig upplevelse men fy tusan vad trött jag var på vägen hem efter tappad sömn i 2 dygn.

 


 Nyheter


 

200122

Årsmöte och kurs 2020

Svenska Osteopatförbundets årsmöte mars 2020 samlar medlemmar till Göteborg. Osteopatin är på stark frammarch i Europa.En gemensam CEN standard för osteopati är på gång för alla Osteopater i Europa. Osteopatin i Sverige är nu också mer känt bland allmänheten och omnämns oftare i media.Ett fortsatt arbete görs för att utveckla SOF till ett starkt yrkesförbund. Samarbete med Euro Accidents vårdgivarnätverk.

 

Läs mer »

 

 


 Visste du att...


 

.. Laserbehandling ger minskad smärta och förkortar den inflammatoriska fasen.Fler länkar
Svenska Turistföreningen